Експерти за новите изборни правила: Идват едни хора и взимат някакви глупави решения

7

Идват едни хора в парламента и взимат някакви глупави решения за промени в изборното законодателство, без да се интересуват от добрите световни практики. Около това становище се обединиха в предаването „Тази сутрин“ експертите проф. Михайл Константинов и Румяна Дечева.
„Законодателят още преди време отне правото на ЦИК да дописва правилата там, където законът не е бил достатъчно ясен и категоричен, така че нищо не може да се направи. В този смисъл дали е добра идея всеки да прави някакви паравани, е несъществен въпрос. Паравани има навсякъде по света. Машините например също имат паравани, но те в българското законодателство са наречени прегради. Смисълът на параваните при гласуването с хартия е същия като при машините – човек да си обозначи гласа, без да бъде наблюдаван“, каза Румяна Дечева, бивш зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК.

Според нея късно взетото решение за премахването на тъмните стаички не е дало възможност на всички останали институции да се организират. Тя поясни, че един параван в САЩ струва 2,50 долара, ако е от хубав картон с всички обозначения по него. Ето защо Дечева смята, че те могат да се произвеждат у нас. „Проблемът е, че у нас промените в законодателството стават в 12 без 2 минути“, каза още тя.

„Нека обобщим малко темата. През последните две години няколко поред парламента бяха овладени от група невежи и агресивни люде, които решиха, че разбират от избори и ни стовариха върху главите серия от смешни промени“, коментира темата и проф. Михаил Константинов, дългогодишен служител в „Информационно обслужване“ и бивш зам.-шеф на ЦИК.
Той поясни, че едно от смешните решения е гласуването с машини, което не съществува в Европа. А като „поредна дивотия“ математикът определи въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на гласовете в края на изборния ден. „Само в Русия има видеонаблюдение, но тя не е модел за демокрация“, поясни проф. Константинов и допълни, че поредната глупост, с която всички се занимават е дали да се слагат „картони или някакви парцали“ пред гласуващите.
„Ако всичко това беше само смешно, определено щеше да ни е по-добре като общество. За съжаление прекъсването на демократичния процес, липсата на каквато и да било консултация с експертната и академична общност, липсата на съгласуваност с международните организации, води до всичко това. Идват едни хора, без да се интересуват къде какво е правено и без да дадат време да дадат време за оспорване на приетите от тях промени“, съгласна е с проф. Константинов и Румяна Дечева.

Коментари
Зареждане...