Ще има ли фалити сред хотелиерите от „Златни пясъци“

4

Хотелиери от курорта „Златни пясъци“ са силно притеснени за предстоящия летен туристически сезон. Голяма част от тях споделят, че няма да могат да издържат финансово и, че е необходимо държавата да предприеме спешни мерки за бранша. Дори се говори за фалити, разказва „Нова телевизия“.
Станислав Стоянов – зам.-председател на Съюза на хотелиерите на „Златни пясъци“, споделя, че предвидените мерки за вдигане на ДДС-то ще окаже негативно влияние в сектора. „Все още не можем да се съвземем от пандемията. Ако 9% ДДС не се запази, това означава, че автоматично всички разходи ще скочат. Ние сме заложили ДДС 9% в цените, при положение, че то се върне на 20%, печалбите ще паднат. Има хотели, които може да обявят несъстоятелност“, обясни той.
По думите му сезонът се е свил, а наемането на кадри е станало все по-трудно. „Няма служители, които имат желание да обслужват туристи за краткия период на заетост, който предлагаме. Заведенията имат големи разходи, свързани с енергийните ресурси. Няма да можем да си покриваме разходите, ако помощта за туризма отпадне“, посочи Стоянов.

Според него по предварителни проучвания най-рано след средата на юни ще дойдат първите туристи. „Губим крилата на сезоните, активният сезон е юли-август. Това означава свиване на заетостта. Очакваме туристи от Румъния, Полша, Сърбия и Германия, откъдето е още много слабо записването. Загубихме чартърните полети с бездействие от държавата – обещавахме 35 евро на седалка, но това не се реализира“, разкри той.

Коментари
Зареждане...