„Метрополитън“ ще плати 200 хил. долара обезщетение на Анна Нетребко

6

Ръководството на „Метрополитън опера“ в Ню Йорк трябва да изплати на руско-австрийската оперна дива Анна Нетребко 200 000 долара в качеството на компенсация за отменени участия след първоначалния ѝ отказ да вземе категорична публична позиция срещу политиката на руския президент Путин и руското нахлуване в суверенна Украйна. Такова е решението на съдия Хауърд Еделман, съобщава New York Times, който обосновава решението си с това, че между театъра и певицата е сключен договор по формата pay-or-play („плащай или играй“), който задължава институцията да заплати на изпълнителя, независимо от това дали впоследствие ще реши да отмени ангажиментите му и дали той е „играл“, или не. В съответствие с това Еделман е постановил, че „Метрополитън“ трябва да обезщети Нетребко за 13 отменени участия. Те са в оперите „Дон Карлос“ през този сезон, както и „Силата на съдбата“ и „Андре Шение“ за следващия.
От операта настояват, че певицата няма право на заплащане, тъй като е отказала да осъди руската агресия в Украйна, което нарушава клаузата за поведение, изисквано от компанията, пише в.“Сега“. Една от най-изтъкнатите оперни звезди в света официално подкрепи Путин в президентската му кампания през 2012 г. и правеше възторжени изявления за него преди началото на войната.
Еделман стига до извода, че „тя е била поддръжница на Путин, доколкото е имала това право“, което само по себе си не е неправомерно поведение, но нарежда звездното сопрано да плати глоба в размер на близо 30 000 долара за крайно неуместни изказвания след началото на инвазията. Включително и за споделянето на текст в социалните медии, в който се изказва ругателно за своите западни критици, които нарече „зли като слепи агресори“.

Нетребко настояваше и за допълнителни 400 000 долара за предстоящи ангажименти за следващите сезони, които са били обсъждани с нея, но не са били договорени формално, сред които за главните роли в оперите „Манон Леско“ и „Тоска“ на Пучини, „Макбет“ на Верди и „Дама Пика“ на Чайковски. Еделман обаче постановява, че тя няма право на такова обезщетение. Преди разтрогването на отношенията от „Метрополитън“ са заплащали на Нетребко по най-високите си тарифи за топ артисти – около 15 000 долара на представление, припомня изданието.
От операта не са коментирали съдебното решение, но защитиха своя избор да отменят изпълненията на Нетребко. В интервю Питър Гелб, генерален мениджър на Мет, заяви: „За нас е артистична загуба, че тя не пее тук. Но няма начин нито Мет, нито по-голямата част от публиката ни да толерират нейното присъствие.“ Представителите на сопраното още не са отговорили на искането на изданието за коментар. Междувременно обаче оперният театър обяви в петък, че уволнява съпруга на Нетребко, азербайджанския тенор Юсиф Ейвазов, от постановката на „Тоска“, която трябва да бъде играна на 30 март. Ейвазов, който беше ангажиран за ролята на Каварадоси в 6 представления, ще бъде заменен от Матю Поленцани. От Мет обещават, че той ще бъде компенсиран за отменените участия.
Анна Нетребко, която е голяма звезда и пълни боксофиса, все още има сравнително натоварен график за изяви, въпреки че продължава да се сблъсква с протести и призиви да бъде забранена от световната сцена. Планиран концерт този месец в Тайван беше отменен в последния момент. Тя ще изнесе обаче рецитал в Ла Скала в Милано тази вечер по руски репертоар – Чайковски, Рахманинов, Римски-Корсаков, Глинка, и ще се върне там през лято за продукцията на „Макбет“. Ангажиментите на Нетребко през следващия сезон включват концерт във Wiener Konzerthaus и участия на Великденския фестивал в Залцбург в Австрия. Изправена пред поредица от отменени участия на Запад миналата година, певицата се опита да се дистанцира от Путин, като излезе с изявление, в което каза, че се е срещала с руския президент само няколко пъти и че не е „съюзник на никой лидер на Русия“ и отмени и участията си в Русия. Но тя все още избягва да критикува директно Путин.
По-рано стана известно, че хонорарите на Анна Нетребко са паднали около 10 пъти заради отменени нейни участия в Русия и по света.

Коментари
Зареждане...