Опасност: Деца се друсат с нова дрога

4

За нова опасна мода сред подрастващите алармират униформените от МВР – Велико Търново – деца се друсат с никотинови торбички. Това е легален никотинов продукт и поради това е леснодостъпен. Въпреки че е забранен за продажба на малолетни и непълнолетни, те намират начин да се сдобият с него и да си устройват състезания по издръжливост с идеята да бъдат интересни и харесвани от връстниците си, обясняват от полицията.
Според Стефан Бакалов, началник отдел „Борба с наркотрафика“ в Агенция „Митници“, става дума за пъстра палитра от наркотични вещества и психотропни субстанции. „Никотиновите торбички са законен продукт, който е на пазара. Има няколко вида употреба. Съдържанието им може да е опасно за подрастващите, защото е голямо количество никотин. Това е вид интоксикация, рисковете за здравето са много“, посочи той.
По думите му повече от 3000 вида са новите наркотични субстанции. „Имаме нарастване на задържани с таблетки тип лекарствени форми, бензодиазепини или опиоиди. Те дават възможност за превъзбуждане или потискане на определени състояния. Новост е, че чрез darknet се продават различни нови наркотични вещества в малки количества“, коментира Бакалов.

Той разкри, че в последните 2 седмици са разбити 4 престъпни групи, които са създали сайтове, продаващи наркотични вещества. „Афганистан приоритизира производството на дрога в метаамфетамин, вече не толкова на хероин. Потреблението на хероин ще стигне до нула у нас, заради появилите се нови наркотични вещества“, обясни Бакалов.

Коментари
Зареждане...