Кристиан Вигенин: БСП няма да позволим никакво вдигане на данъци и никакво рязане на доходи

59

„В тази кампания и в политиката, която ще следваме, имаме три акцента. Първият е свързан с доходите и инфлацията. Борбата с инфлацията не може да се води, чрез ограничаване на ръста на доходите. Точно обратното – доходите трябва да продължат да я изпреварват.“ Това заяви водачът на листите на “БСП за България“ във Велико Търново и Ямбол Кристиан Вигенин в ефира на Нова телевизия и допълни, че в същото време инфлацията може да бъде спряна или ограничена, поне за основните стоки, чрез таван на цените.
Вторият акцент на БСП е мирът, дипломатическите и политически решения за войната в Украйна. „Считаме, че военната помощ за Украйна трябва да бъде прекратена, а България да е сред страните, които търсят мирните решения, а не да налива масло в огъня“, посочи той.
На трето място социалистът постави защитата на децата и семействата. „Тук имаме поредица мерки, свързани с това децата да бъдат нахранени, облечени, здрави, образовани. Реформи в образованието, така че да растат като български граждани, патриоти, които знаят род и родина, както и главите им да не се мътят със спорни идеологии“, коментира той.

По думите на Вигенин БСП изпитва дълбоки подозрения към анализа на финансовия министър, както и към мерките, които предлага. „Когато един кабинет управлява твърде дълго без никакъв контрол, започва да си фантазира някакви неща. Ние казваме – никакви нови данъци, никакво ограничение на доходите. Следващото Народно събрание трябва да направи всичко възможно да има кабинет, който да внесе реален бюджет“, категоричен е той.
Социалистът обясни, че инфлацията основно е започнала да расте, когато беше либерализиран енергийният пазар. „Тоест глупавата европейска политика, която сега Европейският съюз се опитва да коригира, беше спусъкът на тази инфлация. Тя след това се усили и от войната в Украйна. В момента, обаче, нямаме фундаментални причини за продължаването ѝ, тъй като цените на енергоносителите се стабилизираха“, каза още той.
Вигенин припомни, че по предложение на БСП, парламентът гласува компенсациите за тока да се разпрострат и върху малкия и средния бизнес. „От тази гледна точка още в предишното Народно събрание постигнахме известна равнопоставеност. Въпросът е как продължаваме оттук-нататък. Не може да говорим за нови данъци, но трябва да има преразпределяне на тези свръхпечалби, които не са генерирани на пазарен принцип“, смята той.

Социалистът обясни колко е важно да бъде сформирано мнозинство, което да застане зад законите по Плана за възстановяване и устойчивост. „Ние сме приели само 6, предстоят още 11, за да си получим втория транш от парите. Част от това е свързано и с реформата в контрола на действията върху главния прокурор. Факт е, че българската съдебна система не създава справедливост и не бори ефективно корупцията, заради което България е бедна. Така че БСП ще подкрепи пакета законопроекти, свързани с промените в НПК, съдебната власт и Наказателния кодекс“, каза още той.
„Трябва да приключим с това безвремие и да си сложим страната на правилна основа, да започнем да работим. Ако продължи да се прикрива нефункционалността на съдебната система, да се краде от всяка една обществена поръчка и тези пари да отиват по чекмеджета и офшорни сметки, България никога няма да се оправи“, смята Вигенин.
Според него, ако не бъде решена политическата и криза и проблемът, че вече за пети път правим избори, сме напът да разрушим устоите на нашата държавност и да застрашим демокрацията и парламентаризма в България. „Затова нашият призив е в следващото Народно събрание да постигнем стабилност, за да започнем да решаваме проблемите на страната ни. Нямаме вече време за експерименти. Хората имат нужда от стабилност, от политика, която да им гарантира доходите, оцеляването и развитието на държавата, особено малкия и среден бизнес. За да се случи това, трябва да има силна социалистическа партия в следващия парламент. Това е възможно, ако се гласува масово с номер 1“, заключи Кристиан Вигенин.

Коментари
Зареждане...