Варна заприлича на Париж: Боклукът е навсякъде, контейнерите стоят полупразни

17

На много места във Варна около контейнерите за отпадъци има торби с боклуци, макар че съдовете са почти празни. Причината – контейнерите се отварят с педал и това затруднява хората, особено по-възрастните, съобщи БНТ.
Новата съвременна система за събиране и транспортиране на отпадъците беше въведена в града преди година. Сега обаче има контейнери, които са счупени и неподдържани. Проблемът с поддържането на чистотата във Варна не е от вчера. Често контейнерите за отпадъци са препълнени и около тях се образуват микросметища. И по това морската ни столица заприлича на париж, където боклукът също стои неизвозен. Но там поне има стачка, тук всичко е наред.
Явлението не подминава и така наречените „елитни райони“ като квартал „Бриз“.

Битовите отпадъци в по-голямата част на града се извозват два пъти на ден, а през лятото, когато има много туристи, е предвидено контейнерите да се изпразват три пъти на ден.
„Непрекъснато се извършва контролна дейност, следи се за чистотата и при констатирани нарушения, некачествено изпълнение, се налагат санкции, предвидени в договора“, заяви Милена Недялкова от Община Варна.

Сметопочисващата фирма вече е санкционирана и глобите дават ефект.

„Във връзка с подобряване на услугата, която предоставяме, сме създали нови екипи, които обслужват площадките на контейнерите, почистват около тях и се извозва ежедневно боклукът, който е разпилян около съдовете“, обяснява Николай Симеонов, представител на сметопочистващата фирма.
От Община Варна допълниха, че при сигнал за повредени контейнери за отпадъци те се ремонтират веднага за сметка на фирмата-изпълнител.

Коментари
Зареждане...