Експерт за цените на храните: Ако бяхме в Сахара, щяхме да внасяме пясък, такава е логиката ни

5

„Ако си представим хипотетично, че държавата ни се намира в Сахара, ние щяхме да внасяме пясък. Такава е нашата логика.“ Това каза пред БНР Александър Йоцев, изпълнителен директор на Съюза на търговците на храни, бивш шеф на борсата в Слатина.
Йоцев вижда в мерките на държавата срещу високите цени „повече или по-малко хаотични инициативи, които искат на една бариерка да спрат набрал скорост влак“.
Тези усилия няма да доведат до нищо. Ако инфлацията спихне, това ще стане благодарение на външни фактори, а не на усилията на правителството, смята той.След 2000-а година насам, откакто се говори за нашето членство в ЕС, „всички правителства, без изключение, работеха за създаването на тази перфектна буря, която в момента се вихри“. Пазарът има своите непроменими аксиоми и с волни програми не става, коментира Александър Йоцев.
„Нашите министри на земеделието направиха така, щото българското производство придоби уродливи асиметрии. Сега произвеждаме прекалено много зърнени храни, които вместо да изхранват животни, да имаме силно развито животновъдство, те отиват за износ. В зърното има много малко добавена стойност.“
В отрасъл земеделие не се добавя стойност. Субсидиите, които ЕС отпуска, в България бяха възприети като помощи, заяви Йоцев. По думите му с помощи се подпомага „инвалид, нещо, което не работи, което няма самостоятелните функционални възможности да работи“, докато останалото се стимулира.
„Ние не стимулираме. В стимулирането има логика – искате да постигнете определен резултат и го гоните. В подпомагането имате изсипване на водата в пясъка. Лисвате една кофа, втора, пета и какво от това?“
Според Йоцев „политиците разсъждават така – ние сме за кратко, няма да решаваме генералния въпрос, защото ще ни боли главата“.
„Трябва да бъдем много подготвени и мотивирани в битката за българския потребител, само че няма такъв чиновник“, подчерта той.
„Всичките тези неща се правят с отклоняване на средства нанякъде. То се вижда резултатът. Защо? Този въпрос трябва да бъде зададен от правоохранителни органи на десет човека, които са били министри. Корупцията е това, което разяде изцяло нашата държава. Няма сфера, която да не е разпарчетосана, да не е под нечие влияние, да не е монополизирана в голяма степен чрез картелизиране на големите играчи. Вземете тока, водата, земята. Ние създадохме латифундисти“, заяви Александър Йоцев.
Търговска верига, която завършва на загуба, е изнасяла около 700 милиона, а НАП гони баничарките да види какво возят и как го возят, изтъкна още той.
Суровинната база на нашата преработвателна промишленост не е българска, а Министерството на земеделието не прави нищо по отношение на продоволствената сигурност. Няма ресорен заместник-министър, който да отговаря пряко за продоволствената сигурност на България, отправи критики Александър Йоцев.
„Без последователна политика по отношение на продоволствената сигурност и непрекъснатия ѝ мониторинг – без такива стъпки няма да се оправим. Ние забранихме и забравихме да планираме. Какво е ЕС? Пазарна икономика? Не е. Щом имате субсидии, казвате „сбогом“ на пазарната икономика и се гмуркате там, където бяхме преди 40 години. Това е едно централизирано разпределение на средства и обясняване кой какво трябва да произвежда. Това е Европейският съюз. Рамката ти я задава ЕС, а вътре съдържанието какво ще е, зависи от нашите художници. Само че ние не го направихме добре.“
България
4.6

Коментари
Зареждане...