Александър Иванов: Тежките сценарии са пред нас, трябва да се мобилизираме за бюджетна консолидация

37

Маркираното в доклада на МФ е тревожно. Ние предупреждаваме от над година за последиците от водената политика по отношение на държавната хазна.
Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Александър Иванов, кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС.
Ако продължат да се формират по този начин бюджети в България и не се вземат мерки, констатациите на МФ ще се реализират.Дефицитът към края на миналата година беше на прага на трите процента, но не го надхвърлихме единствено, защото цялата капиталова програма в бюджета не беше реализирана. Дефицитът е 2.9% „благодарение“ на това, че не се направи нито една инвестиция в болнична, образователна, пътна инфраструктура, канализация… Спестиха пари от това, което може да подобри качеството на живот на българите в дългосрочен план.
Данъкът свръхпечалба можем да го наречем данъка на промяната. ГЕРБ категорично заяви, че няма да подкрепи промяна на данъчната политика на България.
Тежките сценарии са пред нас. Трябва да се мобилизираме. Предлагаме да се върви към бюджетна консолидация – българската държава да харчи толкова, колкото изкарва икономиката. Без обаче да режем от доходите на хората, но трябва да си дадем сметка, че констатациите в бюджета са такива поради предложенията, които правеха популистите, които ни управляваха.
Фабриките за точене на ДДС се активираха от миналата година. Виждаме, че събираемостта в държавата е на минус 250 млн. лв.
Откакто не управлява „Промяната“ горивата поевтиняха с 1 лев. Взеха 150 млн. лв. от пенсионерите за отстъпките за горивата и ги дадох на „Лукойл“ и руската държава.
Не смятаме, че таванът на надценките ще проработи. Такъв трудно ще бъде приложен. Трябва да се мобилизираме България да стане привлекателна за инвестиции.
В доклада на държавния департамент на САЩ се посочва и незаконното задържане под давлението на тогавашния премиер Кирил Петков на трима души – единият е Бойко Борисов, лидер на опозиционната партия.
България беше готова за еврозоната лятото на 2020 г. Бяхме приети в чакалнята и банковия съюз.

Коментари
Зареждане...