Президентът Радев и премиерът Петков обсъдиха актуалните въпроси в България и Европа

106

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков се срещнаха в Порто, Португалия, по време на срещата на върха на НАТО. Двамата лидери обсъдиха актуалните въпроси от българската и европейската политика.

Радев и Петков обсъдиха състоянието на преговорите между България и Северна Македония. Президентът изрази притеснение, че преговорите са в застой и призова правителството да предприеме решителни действия за тяхното възстановяване. Петков заяви, че правителството е ангажирано с намирането на решение, което да отговори на интересите на България и Северна Македония.

Двамата лидери обсъдиха и ситуацията в Украйна. Радев и Петков изразиха подкрепата си за Украйна и за усилията за прекратяване на войната. Петков заяви, че България ще продължи да предоставя хуманитарна помощ на Украйна и ще подкрепя страната в нейното възстановяване.

Радев и Петков обсъдиха и вътрешната политика в България. Двамата лидери изразиха съгласие, че е необходимо да се работи за засилване на диалога между управляващата коалиция и опозицията. Радев заяви, че президентът е готов да бъде посредник в този диалог. Петков заяви, че правителството е отворено за диалог с всички политически сили в България.

Срещата на Радев и Петков продължи около час. Двамата лидери изразиха удовлетвореност от разговора и заявиха, че са готови да работят заедно за решаване на актуалните въпроси в България и Европа.

Допълнителни подробности:

  • Срещата се състоя в рамките на срещата на върха на НАТО в Порто, Португалия.
  • Радев и Петков са се срещали и преди, включително по време на посещението на Петков в САЩ през юли 2023 г.
  • Преговорите между България и Северна Македония са в застой от няколко месеца.
  • България е предоставила хуманитарна помощ на Украйна на стойност над 100 милиона евро.
  • Радев и Петков са изразявали готовност за диалог с всички политически сили в България.
Коментари
Зареждане...