Урсула фон дер Лайен с годишна реч за състоянието на ЕС

0 616

Основните проблеми в Европа – войната в Украйна, безпрецедентната енергийна криза и поведението на Европейския съюз по време на епидемията от COVID-19. Това се очаква бъдат акцентите в речта на председателя на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен.

Евродепутатите ще дебатират на днешното пленарно заседание в Страсбург и задържането на бившия премиер Бойко Борисов.

Точно по средата на мандата си като председател на ЕК, Урсула фон дер Лайен ще произнесе третата си годишна реч за състоянието на Съюза. Тя несъмнено ще е различна от предишните, заради продължаващата война в Украйна, разтърсващата инфлация и безпрецедентния скок в цените на енергийните ресурси.

Сред акцентите вероятно ще е резултатът от европейските санкции срещу Русия, както и трудните решения на 27-те в подкрепа на Украйна след началото на войната.

България пък ще бъде акцент в следобедните дискусии в пленарната зала. Дебатът е озаглавен: „Незаконното задържане на лидера на опозицията в България“ и ще даде възможност на евродепутатите да дадат мнение за ареста на Бойко Борисов през март тази година. Той е предложен в дневния ред от Европейската народна партия, в която членуват и българските евродепутати от ГЕРБ. Регламентът не предвижда приемане на резолюция.

Коментари
Зареждане...