Стояна Георгиева: Дано политиците да си дадат сметка за средата, която позволява дело срещу медия да е за 1 млн. лева

33

Застрахователната компания „Лев инс” заведе дело срещу сайта „Медиапул” за 1 млн. лева заради статия, която цитира стенограма от заседание на Министерския съвет. Искът в размер от 1 млн. лева е най-големият срещу медия в историята на България от гледна точка на претендираното обезщетение. Какво показва този случай, каква е предисторията, докъде ще стигне, може ли да доведе до затварянето на – „Медиапул” разказа в предаването „На фокус с Лора Крумова” главният редактор на медията – Стояна Георгиева.

Тя разказа, че в края на септември 2022 г. финансовият журналист на медията е написал новина от заседание на Министерския съвет, където се дискутира темата „Зелена карта” и риска България да е изключена от системата. Споменава се, че финансовият министър е водил разговори със застрахователната компания „Лев инс” и с Националното бюро „Зелена карта”.

„България е под мониторинг и такава заплаха има. Търсим другата страна, за да дадем думата. От „Лев инс” поискаха въпроси и върнаха имейл, в който пише, че ще получим отговорите в съда”, каза Стояна Георгиева.

Тя обяви, че от компанията са искали и запориране на сметки.

„Един млн. лева за сайта означава, че ние затваряме медията. Ако някой трябваше да напише учебник какво представляват т.нар. Slap дела (дела-шамари срещу журналисти или активисти) – целта на ищеца е да тормози, да сплаши и да запуши устата на неудобна медия, граждански активисти. За нас това дело е такова, то се вписва изцяло. Понякога може да има съмнения, че медията си е позволила квалификации. Тук имаме търсене на отговор за въпрос от обществен интерес, търсене на източник и търсене на другата страна. Ако някоя страна се чувства засегната и иска да коригира, тя можеше да заведе дело за 1 лв., за 10 хиляди лева. Това е дело срещу цялата журналистика”, каза Стояна Георгиева.

По думите ѝ има още един иск към сайта „Бивол”, но от друга застрахователна компания. „Там ищците не са внесли пълния размер от таксата”, уточни тя.

Главният редактор на „Медиапул” изтъкна, че статията, за която е заведен съдебен иск срещу тях, е информационен материал. „Ако беше разследване, не знам какво щеше да се случи тогава. Медиите от името на обществото трябва да гледат фактите, да чоплят”, обясни Георгиева.

Запитана защо съдят водения от нея сайт, а не съдят финансовия министър, чиито думи са цитирани в изданието, Георгиева каза: „Ето това е много страшно. Това е знак за цялата журналистика в България. Това е опит за сплашване”.

Тя е благодарна на всички, които са помогнали за събиране на парите за съдебната такса за защита на медията.

„Очаквам всички политически сили да си дадат сметка до къде сме я докарали – имаме такава публична и бизнес среда, която дава власт на представители на корпоративната власт да се държат по такъв начин. Това означава, че има нещо много сериозно за всички. Независимите медии са част от тази здравословна екосистема, в която може да вирее и бизнес, и общество и т.н.

От компанията „Лев Инс” за момента са отказали участие в предаването. Те са разпространили позиция, че размерът на иска покрива евентуалната щета.

Коментари
Зареждане...