Румъния измести България

6

Румъния смята Казахстан за интересен партньор, а румънските пристанища на Черно море могат да станат още един начин за навлизане на казахстанки суровини и стоки на европейския пазар. Това мнение изрази депутатът от румънския парламент, член на казахстанско-румънската група за приятелство Борис Волосат, който е в Астана като чуждестранен наблюдател на парламентарните избори.

„За Румъния Казахстан е интересен партньор и нашите черноморски пристанища могат да бъдат вратата за Казахстан към европейския пазар. А казахстанският пазар е интересен за развитието на икономиката на Румъния и Европа“, каза той на брифинг в пресцентъра за чуждестранни наблюдатели.

Волосат отбеляза и сериозното ниво на подготовка за изборите, като добави, че членовете на избирателните комисии са успели да отговорят на всички негови въпроси, „дори и на трудните“.

По-рано беше съобщено, че 61 наблюдатели от Междупарламентарната асамблея на Общността на независимите държави наблюдават изборите. Наблюдатели от Норвегия и Полша оцениха положително провеждането на изборите в Казахстан. Представителят на Азербайджан Ризван Хюсейнов специално отбеляза наличието на графа „Против всички“ в бюлетините.

В изборите участват всички седем партии, регистрирани в страната. Гласуването се организира по смесена избирателна система: 70% от депутатите в Мажилиса (долната камара) на парламента се избират от партийни списъци, 30% – от едномандатни избирателни райони. Изборите се считат за валидни, ако има избирателна активност. Към 16.00 часа местно време тя е близо 52%, по данни на ЦИК на Казахастан.

Коментари
Зареждане...