Божидар Петков: Ако подхранването закъснее заради скъпа вода, ще загубим до 40% от реколтата на ягоди и малини

8

Ако подхранването закъснее заради скъпа вода, ще загубим до 40% от реколтата на ягоди и малини. Това каза за „Фокус“ Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

„Беше пусната помощ за подпомагане на ягоди и малини оранжерийно производство, но за съжаление, тя е с такъв лимит, който беше изчерпан още миналата година, и по тази мярка на практика почти никой не се възползва. Сега очакваме да имаме допълнително помощ заради конфликта в Украйна, но тези помощи, на фона на драстичното увеличение на торове, препарати и електроенергията, аз бих казал така – не е съществена част или елемент на подпомагане, но въпреки всичко, той оказва своето плодотворно действие в рамките на това, че земеделските производители да не изпаднат в такъв финансов колапс. По една или друга причина към дадения момент закъсняват и субсидиите за обвързаната подкрепа, които миналата година по това време вече бяха изплатени, защото сега е точно критичният момент, в който правим зимни пръскания, в който правим торене на ягоди и малини, и отделно – голямо количество ръчен труд вече почва да се прави на полето и разходи към него“, обясни той.

Петков обърна внимание, че за поредна година за ягодите и малините средствата за зимните пръскания са недостатъчни като финансов ресурс и недостатъчни като брой препарати, необходими за борба с вредителите през зимния сезон.

„Водата към дадения момент е най-големият проблем, защото иновациите и технологиите, които сме вложили са с изключително много средства – ягодите са на 99% оборудвани със системи за капково напояване, също ние вкарваме прецизно торовете с помощта на системата за капково напояване, и за нея трябва вода. Ако няма вода, ние на практика не можем да подхраним нашите ягоди под найлона, защото дори да вали дъжд, първо, корените ще си останат сухи. И най-важното е, че сега е моментът да започне и подхранването, за да имаме добра и пълноценна реколта. Ако това подхранване поради липса на вода или скъпата вода закъснее, ние ще реализираме загуби в рамките на 20 до 40% от реколтата. Ако го превърнем това в пари, става също една главозамайваща сума“, изтъкна той.

„Въпреки че ние поставихме условия както на министерството, така и на веригите, че когато започне производството на нашите ягоди, било то от оранжерии или на открито, вносът на подобни да бъде намален или да бъде в границите, които биха създали дефицит. Тук има един друг елемент: произвеждайки сравнително по-скъпи ягоди от вноса, но по-вкусни, по-качествени, тези ягоди си намират пазар, който примерно е в Румъния, защото в района на Североизточна България, където има голяма концентрация на производство на ягоди, там румънският пазар или най-вече Букурещ, който е един търговски център много по-голям от София, и сравнително по-скъпите от вносните български ягоди, но по-ценени отиват там“, поясни председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Коментари
Зареждане...