Камен Донев: Най-важно е човек да не се страхува

17

„Словото е това, което наистина ни извисява – начинът, по който общуваме, разсъждаваме. Начинът, по който търсим връзка. Хората стават хора чрез околните. Словото прави човека човек. Разчитам много на иронията, това е голямо оръжие”. Това заяви актьорът Камен Донев в предаването „На фокус с Лора Крумова”. Рубриката бе озаглавена: „Студийна лекция от Камен Донев”.

„Най-важно е човек да не се страхува. На възрастта, на която съм сега – скоро ще навърша 52 години, моята писта е такава, че има по-трудни вратички и по-лесни врати. Такъв е животът, не се оплаквам. Всичко, което ми се случва по пътя, е добре дошло – включително да се занимавам с измекяри, глупаци, некадърници, нагли хора”, заяви актьорът Донев, известен с авторския си моноспектакъл „Възгледите на един учител за народното творчество”.

Той разказа, че обича да разсъждава за деформацията на човека, която идва от неговите амбиции, неговите намерения, от разминаването между форма и съдържание. „От взаимодействието на човека с околния свят, от компромисите, които стават прекалено големи”, каза Донев.

Без да споменава конфликта в Народния театър „Иван Вазов” заради уволнението на режисьора Александър Морфов, актьорът каза: „Аз като умра… не съм личност, може би ще си намеря място в Народния театър „Иван Вазов”. Повод за думите му бе изказването на сегашния директор на театъра Васил Василев: „личностите в националния театър не значат нищо, националният театър значи”.

„Тази простащина, която дойде, заедно с поп-фолка, с мутрите – всички тези глупости, които сполетяха България, ще ги носим като кръст много време. Но трябва да се борим. Трябва да се борим”, каза Камен Донев.

Коментари
Зареждане...