Си Цзинпин покани в Китай лидери на централноазиатски държави

3

Лидерите на бившите съветски републики от Централна Азия получиха от китайския президент Си Цзинпин покани да посетят страната му през май на първата среща на върха „Китай – Централна Азия“, с което Пекин засилва влиянието си в региона, в който пък влиянието на Русия отслабва, докато тя е въвлечена в кризата в Украйна, съобщи Франс прес.В отделни поздравителни телеграми, изпратени вчера и днес по повод на традиционния празник Ноуруз, отбелязващ настъпването на пролетта и на персийската Нова година, Си Цзинпин кани лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан през май на „първата среща на върха Китай-Централна Азия“. Тези четири държави съобщиха за получените телеграми. Изолираният Туркменистан, основен доставчик на газ за Пекин, все още не е съобщил за получаването на подобна покана, отбелязва АФП.Тези авторитарни държави са част от „Новия път на коприната“ – гигантски проект за пътна, железопътна и пристанищна инфраструктура, иницииран от Китай.
От средата на 19 век Русия счита Централна Азия за територия под свое влияние. Сега Москва вижда, че ролята ѝ се оспорва, а към традиционните ѝ регионални съюзници проявяват интерес Китай, Турция и западните държави. Тази тенденция се засили след руското нашествие в Украйна, въпреки че руската страна си запазва мощни лостове за влияние, отбелязва АФП.И четирите получен телеграми са сходни, като Си Цзинпин подчертава в тях задълбочаването на връзките между Китай и Централна Азия. В телеграмата, публикувана от официалната таджикистанска информационна агенция „Ховар“, Си дори казва, че „очаква с нетърпение да обсъдим грандиозен план за развитие на отношенията между Китай и Централна Азия“.
Нарастващото влияние на Китай обаче предизвиква и страхове и съпротива сред населението, особено в Киргизстан и Казахстан. Сред основните пречки са проблемът със земята, нарастващият дълг към Пекин и репресиите срещу уйгурите в Китай – мюсюлманска етническа група, която присъства също и в страните от Централна Азия.Китай
5

Коментари
Зареждане...