Унгария блокира изявлението на ЕС относно заповедта за арест на Путин

5

Унгария блокира съвместното изявление на страните членки на ЕС за издаването на международна заповед за арест на руския президент Владимир Путин.
Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници, предава Укринформ.
Ветото на Будапеща означава, че ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел вместо това излезе с изявление от свое име, „вземайки под внимание“ решението на Международния наказателен съд (МНС).
„ЕС вижда решението на МНС като начало на процеса на търсене на отговорност от руските лидери за престъпленията и жестокостите, които поръчват, позволяват или извършват в Украйна“, каза Борел в изявление.В понеделник министрите на правосъдието на ЕС публикуваха своето изявление в подкрепа на решението на МНС, което Унгария не подписа.
Изданието отбелязва, че позицията на Будапеща най-вероятно ще бъде изразена, когато лидерите на ЕС се срещнат на срещата на върха в Брюксел на 23-24 март.
Според източници лидерите на няколко държави може да настояват за по-твърда формулировка на решението на МНС.Както Укринформ съобщи по-рано, министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто заяви в Брюксел, че Будапеща няма да доставя боеприпаси на Украйна, но няма да пречи и на други да го правят.
Унгария
2.9

Коментари
Зареждане...