Джо Байдън подписа закон за разсекретяване на информацията за произхода на коронавируса

7

Американският президент Джо Байдън подписа закон, който изисква разсекретяване на информацията, свързана с произхода на коронавируса, който причинява КОВИД-19, съобщи Белият дом, предаде Ройтерс.
Байдън заяви, че споделя целта на Конгреса за разкриване на възможно най-много информация за произхода на КОВИД-19.
„При прилагането на този законов акт моята администрация ще разсекрети и сподели възможно най-голяма част от тази информация, в съответствие с моите конституционни правомощия“, гласи изявление на Байдън.Във Вашингтон се води силно политизиран дебат за произхода на коронавирусната пандемия почти откакто първите случаи на заразата бяха регистрирани в китайския град Ухан края на 2019 г. Дебатът беше подновен миналия месец, когато в. „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че министерството на енергетиката на САЩ е преценило, че пандемията вероятно е възникнала в китайска лаборатория. Ведомството е направило преценката си с „ниска степен на доверие“ в класифициран разузнавателен доклад. ФБР също е преценило, че пандемията вероятно е възникнала в резултат на изтичане от лаборатория.
„Трябва да стигнем до дъното на произхода на КОВИД-19, за да помогнем да се гарантира по-доброто предотвратяване на бъдещи пандемии“, каза Байдън.
В тази връзка китайското министерство на външните работи заяви, че свързаното с Китай съдържание в закона за КОВИД-19, подписан от президента на САЩ Джо Байдън, представя невярно и погрешно фактите, предаде Ройтерс.
„Китай призовава САЩ незабавно да спрат политическите манипулации“, заяви говорителят Ван Вънбин на пресконференция, предаде БТА.
САЩ
2.3

Коментари
Зареждане...