Малка държава привлече огромни инвестиции

3

Програма Residency Malta, която е аналог на „Златна виза“ събра над 50 млн. EUR през 2022 г. Програмите, които са аналог на „Златна виза“ играят ключова роля в инициативите на правителството за по-голям икономически растеж, като ги нарече „важни, привлекателни и подходящи за световния пазар“, коментира вътрешният министър на Малта Байрън Камилери.
Основните схеми, използвани от Residency Malta, включват Програмата за постоянно пребиваване в Малта (MPRP) и разрешението за пребиваване на цифров номад.
Програмата за инвестиционно пребиваване MPRP се върна към нивата отпреди пандемията. През 2022 г. са били подадени 780 заявления, с което общият брой на заявления от стартирането на програмата през 2016 г. достига 3580.Само през 2021 г. тази програма е донесла 33,4 млн. EUR. От тях 10 млн. EUR са отишли ​​за консолидирания фонд, 6,4 млн. EUR за Националния фонд за социално развитие (NSDF), 12,5 млн. EUR за закупуване на недвижими имоти и 4,5 млн. EUR под наем.
През 2022 г. агенцията отбеляза също нарастване на популярността на разрешенията за пребиваване на цифрови номади, като са били подадени 500 заявления, с което общият брой на заявления от стартирането на програмата през юни 2021 г. е достигнал 668.
Дистанционните работници, които са се преместили в Малта по схемата, получават средна заплата от 84 000 EUR на година и харчат средно 2 800 EUR на месец, каза той, добавяйки, че това допринася за около 16,8 млн. EUR за малтийската икономика за 12 месеца.
В сътрудничество с Malta Enterprise, агенцията стартира и новата програма за резиденция на стартиращи компании в Малта през октомври 2022 г.
Целта на тази програма е да навлезе в нишата на приложенията, които могат значително да повлияят на икономиката чрез стартиране на иновативни стартиращи компании. Екосистемата за стартиращи фирми вече съществува и тази програма ще улесни получаването на разрешения за пребиваване за основатели, съоснователи и така наречените основни служители от трети държави.
Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК
Малта

Коментари
Зареждане...