Кишида и Зеленски обещаха да не оставят безнаказани „военните престъпления и други жестокости“

11

Лидерите на Япония и Украйна обещаха днес да не оставят безнаказани „военните престъпления и други жестокости“, извършени по време на руската инвазия в източноевропейската държава, предаде Киодо, цитирана от БТА.
Министър-председателят на Япония Фумио Кишида и украинският президент Володимир Зеленски също така потвърдиха „непоколебимата солидарност“ на своите страни в съвместно изявление, публикувано, след като Кишида направи необявено посещение в Киев предишния ден.
Миналата седмица Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин във връзка с предполагаемото му участие в насилственото депортиране на украински деца по време на инвазията, започнала през февруари миналата година.Това беше първата заповед за арест, издадена от съда в Хага за действащ лидер на постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН. Нито Русия, нито Украйна са страна по Римския статут, с който е създаден съдът, но Киев е разрешил на МНС юрисдикция по отношение на военни престъпления на своя територия.
Украйна

Коментари
Зареждане...