Колумбийският президент прекрати примирието с най-голямата криминална организация в страната

7

Колумбийският президент Густаво Петро обяви в неделя край на примирието с „Клан дел Голфо“ – най-голямата криминална организация в страната, съобщи Ройтерс. Причина за решението е нападение с огнестрелно оръжие над полицейски сили от страна на групировката.

„Наредих на въоръжените сили да подновят всички военни операции срещу „Клан дел Голфо“. Ние няма да им позволим да продължават да сеят несигурност и терор сред общностите“, написа Петро в Туитър.

Малко по-късно той публикува второ съобщение, в което казва: „Нападението с пушки над полицейски сили от „Клан дел Голфо“ нарушава примирието. (…) Въоръжените сили трябва да предприемат действия незабавно срещу мафиотската организация“. Ройтерс засега не разполага с подробности около нападението.

Примирието с „Клан дел Голфо“, известен и като Сили за самозащита Гайтаниста, беше част от усилията да бъде прекратено участието на групировката във вътрешния конфликт в Колумбия, който до момента е отнел живота на поне 450 хиляди души.

Правителството на Густаво Петро поиска от парламента да одобри закон, който предвижда намалени наказания за предали се членове на криминални групировки срещу прекратяване на незаконната дейност и изплащане на обезщетения на жертвите.

Коментари
Зареждане...