Путин: Действията на НАТО са безотговорни и опасни

7

Москва е благодарна на Пекин за реалистичната позиция по отношение на Украйна и приветства готовността му да участва в „урегулирането на кризата“, заявява руският президент Владимир Путин в статия за китайския вестник „Женмин жибао“ в навечерието на тридневното посещение на китайския президент Си Цзинпин в Русия, което започва в понеделник, предаде БТА.

Текстът на статията беше оповестен на руски от Кремъл и цитиран от ТАСС.

Путин пише, че ситуацията в Украйна може да бъде разрешена по политическо-дипломатически път, но процесът зависи от съгласието на останалите за „сериозен диалог с отчитане на реалностите“

В статията си руският президент отново повтаря тезата си, че Западът е разпалил конфликта в Украйна в опит да запази глобалното си господство и еднополюсния световен ред. От друга страна, пише Путин, Русия и Китай „последователно се обявяват за създаването на по-справедлив многополюсен световен ред, основан на международното право, а не на някакви „правила“, обслужващи нуждите на „златния милиард“.

Руският президент заявява, че НАТО грубо нарушава принципа за неделимостта на сигурността. „Дълбоко сме обезпокоени от безотговорните и направо опасни действия, които могат да подкопаят глобалната ядрена сигурност“, пише Путин в нова косвена заплаха за възможността от употреба на ядрени оръжия.

Путин определя руско-китайските отношения като „крайъгълен камък“ на регионалната и на глобалната стабилност и като образец за хармонично сътрудничество между големи държави.В статията си той прави прогнозата, че стокообменът между Русия и Китай още тази година може да надхвърли 200 млрд. долара. Освен това, пише Путин, делът на разплащанията в национални валути нараства, което прави двете страни „по-суверенни“.

Руският президент определя газопровода „Силата на Сибир“ за доставка на руски газ в Китай като „сделката на века“. Той посочва, че нараства износът на руски нефт и въглища за Китай. Като други сфери на успешно сътрудничество Путин споменава строителството на енергийни мощности в Китай с участието на руски специалисти, съвместните проекти в индустрията и селското стопанство, развитието на нови технологии и сътрудничеството в космоса.

Руския президент определя Си Цзинпин като „добър стар приятел“, с когото го свързват „най-топли отношения“.

Коментари
Зареждане...