Канада иска да създаде четиристранна структура за борба с Русия и Китай

3

Канадските власти искат да създадат четиристранна структура със САЩ, Южна Корея и Япония за противодействие на Русия и Китай, съобщи агенция Киодо, позовавайки се на свои източници. Предложението е било предадено на японския министър-председател Фумио Кишида при посещението му в Отава през януари, казват те. Канада смята, че то ще спомогне и за укрепване на връзките между страните, „принадлежащи към либерално-демократичния лагер“ в Азиатско-тихоокеанския регион.
САЩ са подкрепили идеята, но японските власти са отговорили, че ще е необходимо време за осъществяване на концепцията. Агенцията уточнява, че предложеният от Канада вариант е подобен на Четиристранния диалог за сигурност (QUAD), който обединява Австралия, Индия, Япония и САЩ. Подобно на него канадските власти искат да работят с партньорите си за насърчаване на „универсалните ценности – като демокрацията, върховенството на закона и правата на човека“, както и за справяне с изменението на климата и други глобални проблеми.
Инициативата на Канада може да бъде обсъдена на двустранни срещи в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима през май. Японските власти планират да поканят на събитието южнокорейския президент Юн Сок Йол, предаде Нова ТВ.

Коментари
Зареждане...