Инфлацията в САЩ нараства с 0.1% през Август, дори след резкия спад на цените на газа

0 119

Инфлацията в САЩ нараства повече от очакваното през август, въпреки че цените на бензина помогнаха на потребителите да си починат малко, съобщи американското бюро по трудова статистика във вторник.

Индексът на потребителските цени, който проследява широка гама от стоки и услуги, се е увеличил с 0.1% за месеца и с 8.3% през последната година. Като се изключат нестабилните разходи за храна и енергия, CPI се повиши с 0.6% спрямо юли и 6.3% спрямо същия месец на 2021 г.

Икономистите очакваха общата инфлация да падне с 0.1%, а основната да се повиши с 0.3%, според оценки на Dow Jones. Съответните прогнози за годишна база бяха за 8% и 6%.

Цените на енергията паднаха с 5% за месеца, водени от спад от 10.6% в индекса на бензина. Тези спадове обаче бяха компенсирани от увеличения на други места.

Индексът на храните се е увеличил с 0.8% през август, а разходите за подслон, които съставляват около една трета от тежестта в CPI, са скочили с 0.7% и са се увеличили с 6.2% спрямо преди година.

Медицинските услуги също показаха голям ръст, като се повишиха с 0.8% спрямо месеца и с 5.6% спрямо август 2021 г. Цените на новите превозни средства също се повишиха, като се увеличиха с 0.8%, въпреки че употребяваните превозни средства паднаха с 0.1%.

Пазарите се сринаха след новината, като фючърсите, свързани с Dow Jones Industrial Average, се понижиха с близо 350 пункта, след като бяха по-високи по-рано.

Коментари
Зареждане...