Най-голямата банка в Швейцария е в напреднал етап на преговори за придобиване на Креди сюис

8

Най-голямата банка в Швейцария Ю Би Ес (UBS) е в напреднал етап на преговори за придобиване на конкурента ѝ Креди сюис, за да избегне той крах, предадоха световните агенции, цитирани от БТА, като се позоваха на редица медии.

Според „Файненшъл таймс“ Ю Би Ес е под натиск на швейцарските власти да купи Креди сюис.

Правителството на Швейцария се е събрало вчера следобед, за да обсъжда ситуацията с Креди сюис, пък съобщава националната агенция Кистоун-А Те Ес. Според вестник „Ен Зет Зет“ седемте членове на Федералния съвет на Швейцария са дискутирали въпроса с Креди сюис в продължение на два часа.

Борсите в Швейцария отварят врати в понеделник и дотогава трябва да бъде намерено решение на случая с Креди сюис възприемана като слабата брънка на банковия сектор в страната. В противен случая може да се повтори мрачната ситуация от 15 март, когато при затваряне на борсите Креди сюис струваше едва 7 милиарда швейцарски франка, което е много жалка стойност за банка, която заедно с Ю Би Ес е сред 30-те банки смятани за прекалено важни в света, за да бъдат оставени да фалират.

Според „Файненшъл таймс“, който се позовава на два анонимни източника, клиентите на Креди сюис са изтеглили 10 милиарда швейцарски франка депозити само за един ден в края на миналата седмица заради опасенията, които сега поражда банката.

Според „Блумбърг“, който се позовава на анонимни източници, Ю Би Ес иска обществените власти да поемат юридическите разходи и потенциалните загуби в случай на сделка.

Според запознати източници един от разглежданите сценарий по време на дискусиите е Ю Би Ес да поеме само управлението на активите и състоянието с преотстъпване на инвестиционната част на банката.

Дискусиите касаят също и съдбата на швейцарския клон на Креди сюис, един от доходоносните клонове на групата Креди сюис, изгубила 7,3 милиарда швейцарски франка миналата година и прогнозираща значителни загуби и през настоящата година.

Според запознати източници, цитирани от Ройтерс, Ю Би Ес се опитва да получи от правителството на Швейцария гаранции в размер на 6 милиарда долара, за да осъществи сделката за придобиване на Креди сюис. При придобиването може да се стигне до съкращаване на 10 000 работни места, казва един от източниците.

Дойче банк също е заинтересована от придобиване на дялове в Креди сюис, но сделка в тази насока би отнела повече време, казват запознати лица.

Според швейцарски медии сделката за придобиване на Креди сюис от Ю Би Ес ще бъде обявена днес по време на извънредно заседание на правителството и ръководителите на двете банки, което ще бъде в Берн, посочва Франс прес.

Креди сюис преживя две белязани от редица скандали години. Ръководството призна за съществени слабости във вътрешния контрол. За сметка на това Ю Би Ес прекара няколко години във възстановяване от шока от финансовата криза през 2008 г. и сега събира плодовете на тези усилия.

Коментари
Зареждане...