Водят се тежки боеве за Бахмут

4

Ожесточените боеве за контрола на източния украински град Бахмут продължават, предаде Ройтерс, съобщи БТА.
В сутрешната си сводка за положението на бойното поле украинският генерален щаб посочва, че защитниците на Бахмут, Лиман, Ивановске, Богдановка и Григоровка – все населени места в Донецка област – са отблъснали 69 руски атаки за последното денонощие. „Бахмут остава епицентърът на военните действия“, се казва в съобщението.
Допълва се, че на юг, в Херсонска и Запорожка област, руските войски се намират в отбрана. Руската частна военна компания „Вагнер“, която е острието на щурма на Бахмут и понесе тежки загуби, възнамерява до средата на май да се подсили с още около 30 000 бойци, съобщи основателят ѝ Евгений Пригожин.

През януари САЩ излязоха с оценка, че „Вагнер“ разполага с около 50 000 души в Украйна, включително 40 000 затворници, рекрутирани от Пригожин в руските затвори с обещанието да бъдат помилвани, ако оцелеят шест месеца. Според украинските власти около 30 000 от бойците на „Вагнер“ са дезертирали или са били убити или ранени, данни, които не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

Коментари
Зареждане...