САЩ планират да доставят на Израел боеприпаси на стойност милиони долари

0 349

Съединените щати планират да доставят различни боеприпаси на стойност десетки милиони долари на израелските власти, въпреки призивите на администрацията на Джо Байдън за примирие в палестинско-израелския конфликт, пише The Wall Street Journal.

Според информацията, американските власти възнамеряват да предоставят на Израел около 1000 бомби MK-82, както и комплекти за прецизно насочване KMU-572 и предпазители за бомби KMU-572.

Сделката за доставка на оръжия, посочва изданието, все още се разглежда от американската администрация. Ако бъде одобрено, споразумението трябва да бъде одобрено от Конгреса на САЩ.

Както отбелязва вестникът, обмислянето на доставката на такова оръжие се случва на фона на подготовката на Израел за военна операция в Рафа, където над 1 милион палестинци търсят убежище. Това населено място е центърът на разпределение на хуманитарна помощ в анклава. В същото време напоследък американската администрация все повече призовава Израел да сведе до минимум цивилните жертви в ивицата Газа.

Според изданието, от началото на ескалацията на палестинско-израелския конфликт, Съединените щати са доставили на Израел приблизително 21 хиляди бомби, от които израелската армия е използвала приблизително половината.

Коментари
Зареждане...