Продават ръждясалия Mercedes на заместника на Хитлер

9

В САЩ аукционната къща Gooding&Company пусна за продажба кабриолет Mercedes-Benz 500 K от 1934 година. Любопитното в случая е, че колата е принадлежала на заместника на Адолф Хитлер в Националсоциалистическата партия Рудолф Хес.

Рудолф Хес решава да закупи Mercedes-Benz 500 K в края на 1934 година. Той поръчва кабриолет с рядка четириместна каросерия Offener Tourenwagen от ателието в Зинделфинген. От 342 произведени Mercedes 500 K има само пет такива коли.

Високопоставеният нацист използва този спортен автомобил Mercedes до 1941 година. Както е известно, тогава той заминава за Великобритания уж за мирни преговори с британците, където обаче е арестуван.

През 1945 година колата на Рудолф Хес е конфискувана от американските военни и малко след това се озовава в САЩ. Там Mercedes-ът 500 K Offener Tourenwagen сменя собственика си няколко пъти, като един от собствениците го притежава в продължение на 50 години.

Колата не е реставрирана, затова на места по купето се виждат драскотини и ръжда. Въпреки това тя печели много награди в различни ретро конкурси. А цената на ръждивия Mercedes 500 K е доста висока – за него се планира да се вземат от 1.25 до 1.75 милиона долара.

Колата на Рудолф Хес е оборудвана с 5.0-литров двигател с компресор, който разполага с мощност от 160 к.с. и с четиристепенна механична скоростна кутия. Кабриолетът Mercedes-Benz 500 K Offener Tourenwagen е в състояние да развие 160 км/ч.

Коментари
Зареждане...