„Зелено движение“ напуска ПП-ДБ и се кандидатира самостоятелно на изборите

0 61

Партия „Зелено движение“ реши да се яви на предстоящите избори за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни в различен формат от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, стана ясно от прессъобщение от партията.

Решението на Националния съвет на партията беше взето след широко проучване сред нейните членове, което показа подкрепа за самостоятелно явяване или в друг коалиционен формат. Участието в нов формат представлява предизвикателство, но „Зелено движение“ има смелостта да отстоява безкомпромисно каузите си за чиста природа и честна политика, както е правила през цялата си 16-годишна история.

Фактори, повлияли на решението, включват недостатъчната ефективност на настоящия коалиционен формат за защита на демократичните принципи и насърчаване на ключови за България реформи. Освен това принадлежността на „Зелено движение“ към отделно европейско политическо семейство – Европейските Зелени – със своята проевропейска идентичност, както и решението на Националното събрание на партията, което забранява коалирането с партии на статуквото, каквито несъмнено са ГЕРБ и ДПС, също изиграха роля при вземането на това решение.

Като признава трудностите, пред които е изправено редовното правителство, в което „Зелено движение“ не излъчва министри, основният проблем е липсата на напредък в заложените приоритети и реформи. Избирателите очакваха значителен напредък в области като конституционни реформи, правосъдие, околна среда, гражданско участие и енергиен преход. Въпреки направените компромиси, напредъкът беше бавен и доверието към настоящата коалиция намаля.

„Зелено движение“ благодари на партньорите от ПП-ДБ за сътрудничеството и постигнатите успехи и остава ангажирано с общите им каузи за повече демокрация, икономическа модернизация и социална справедливост в българското общество.

Коментари
Зареждане...