Египет обсъди с Русия строежа на ядрена централа и търговията със зърно

7

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси днес проведе разговори с високопоставени руски служители, за да обсъдят намиращата се в строеж ядрена централа, строена от Русия, която се намира на северното крайбрежие на Египет, както и доставките на зърно и продоволствената сигурност, съобщи египетското президентство, предаде Ройтерс.

На срещата с официални лица, сред които министърът на търговията на Русия и специален пратеник на президента Владимир Путин, също така бяха разгледани създаването на руска индустриална зона в рамките на икономическата зона на Суецкия канал наред с други инвестиции, се допълва в съобщението.

Изграждането от руската държавна енергийна корпорация Росатом на първата египетска атомна електроцентрала в Ел Дабаа започна през юли миналата година и се очаква да продължи поне до 2030 г. След нахлуването на Русия в Украйна Египет се опитва да балансира в дългогодишните си връзки както с Русия, така и със западните сили, коментира Ройтерс.

Страната е основен вносител на руска пшеница и разчита още повече на доставките от Русия, след като конфликтът прекъсна закупуване на зърно от Украйна, съобщи БТА.

Коментари
Зареждане...