Балотаж за президентския пост в Черна Гора

9

Досегашният президент на Черна гора – лидерът на Демократическата партия на социалистите Мило Джуканович, който ръководи страната повече от 30 години, не успя да спечели изборите на първия тур.

Според екзитполовете той се класира на първо място с 35% от гласовете. На втория тур към него се присъединява кандидатът на движението „Европа сега“, бившият министър на икономическото развитие Яков Милатович, който получава 29%.

Резултати от изборите според екзит пол на Центъра за мониторинг и изследвания (CeMI) пред АФП:

Мило Джуканович (Демократична партия на социалистите) – 35,4%;

Яков Милатович (Европа сега) – 29,2 %;

Андрия Мандич (Демократичен фронт) – 19,1 %.

Останалите кандидати получиха около или по-малко от 10 % подкрепа.

Джуканович заяви, че е доволен от резултатите от първия тур. Според досегашния лидер екипът му е получил резултата, който е планирал да постигне. Милатович е обещал да изпрати Джуканович „в политическа пенсия“ на втория тур. Класиралият се на трето място г-н Мандич призова привържениците си да подкрепят Милатович на втория тур.

Избирателните секции за изборите за президент на Черна гора бяха затворени в 20.00 часа местно време вчера, а право на глас имаха над 542 000 граждани. По данни на Центъра за демократичен преход (CDT) избирателната активност на изборите е 63,6 на сто, т.е. правото си на вот са упражнили около 344 700 избиратели. В надпреварата участваха седем кандидати: Мило Джуканович, Андрия Мандич, Яков Милатович, Алекса Бечич, Горан Данилович, Йован Радулович и Драгиня Вуксанович Станкович.

Това са четвъртите президентски избори след обявяването на независимостта и осмите след въвеждането на многопартийната система в страната. За президент на Черна гора бива избиран кандидатът, получил повече от половината от действителните гласове на гласувалите избиратели.

Тъй като никой от претендентите за президентския пост не можа да събере толкова гласове, вторият тур ще се проведе след 14 дни, т.е. на 2 април, предаде БГНЕС.

Коментари
Зареждане...