САЩ изключват участие в ответна атака срещу Иран след удара с дронове

0 40

След неотдавнашната масирана атака с дронове и ракети срещу израелска територия, президентът на САЩ Джо Байдън увери министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, че Съединените щати няма да участват в контраатака срещу Иран, съобщава Reuters. Военният кабинет на Нетаняху изрази предпочитание към подобен ход. Заплахата от открит военен конфликт между основните врагове в Близкия изток, включващ Съединените щати, постави региона на ръба на пропастта, което накара глобалните сили и арабските нации да призоват за сдържаност.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази опасенията си по време на среща на Съвета за сигурност, заявявайки: „Близкият изток е на ръба. Хората в региона са изправени пред реална опасност от опустошителен широкомащабен конфликт. Сега е моментът за деескалация.“ Заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд призова Съвета да осъди еднозначно атаката на Иран. Той обаче предупреди, че ако Иран или неговите прокси групи предприемат действия срещу Съединените щати или по-нататъшно нападение срещу Израел, Иран ще бъде държан отговорен.

Въпреки това Байдън настоя, че САЩ няма да участват в каквато и да е израелска контраатака срещу Иран, заяви представител на Белия дом. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин проведоха разговори с колегите си в Саудитска Арабия, Турция, Египет и Йордания, подчертавайки необходимостта от избягване на ескалация, значението на координирания дипломатически отговор и потвърждавайки ангажимента на САЩ да подкрепят отбраната на Израел.

Коментари
Зареждане...