МВФ и Украйна се споразумяха за пакет от помощи в размер на 15,6 милиарда долара

116

Международният валутен фонд (МВФ) обяви вчера, че е постигнал споразумение с украинското правителство за пакет от помощи в размер на 15,6 милиарда долара, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Планът следва да помогне за „постепенното икономическо възстановяване, като същевременно създаде условия за дългосрочен растеж в контекста на постконфликтното възстановяване и по пътя към членство в Европейския съюз“, се казва в изявление на МВФ.
Споразумението ще бъде представено „през следващите седмици“ на Управителния съвет на фонда за окончателно одобрение.“Освен ужасяващата човешка цена, руската инвазия в Украйна продължава да има опустошителен ефект върху икономиката: БВП е спаднал с 30 процента през 2022 г., голяма част от индустрията е унищожена, а бедността се е увеличила“, заяви ръководителят на мисията на МВФ на място Гавин Грей, цитиран в изявлението.
Въпреки тези трудности украинското правителство е успяло да „поддържа финансова и макроикономическа стабилност, по-специално благодарение на значителната международна подкрепа и прилагането на разумни политики“.
Украйна

Коментари
Зареждане...