Експерт: Нарастващите цени ни накараха да се вгледаме как управляваме личните си финанси

4

За 53% от европейците растящите темпове на инфлация водят до по-внимателно следене на цените. 44% казват, че все повече се възползват от промоционални оферти при пазаруване. Над 70% споделят притеснения за финансите си, а младите хора все повече обръщат внимание на това как планират личния си бюджет.
Председателят на Асоциацията за управление на вземанията в България – Райна Миткова, заяви в студиото на Bulgaria ON AIR, че младите хора са най-потърпевши от инфлацията, а основната причина е липсата на финансова грамотност.
„Няма добри финансови навици, получава добра заплата и бърза да напазарува всички неща сега и веднага. Оказва се, че заплатата му е изчезнала и няма пари да довърши края на месеца“, даде пример тя.И сподели голямото си учудване, че младите хора предпочитат да плащат в брой. По думите ѝ управлението на пари в брой е по-лесно.
„Виждайки чисто физически парите, може да направим връзка. В картата не ги виждаме. За младите хора парите са нещо виртуално. Обаче като ги извадиш от джоба, чисто психологически е по-трудно да напазаруваш“, обясни Миткова.Тя добави, че младите хора опитват да подредят приоритетите си, а проста и работеща система е да си разпределяме разходите в пликове. Парите там не трябва да се смесват.
„Нарастващите цени ни накараха да се вгледаме как управляваме личните си финанси. За да постигнем същия стандарт на живот, е необходимо много по-добро планиране. Насочили сме се към това да видим къде отиват нашите пари през месеца и можем ли да направим някаква оптимизация“, каза още Миткова.
„Тези умения трябва да тръгнат от семейството – детето да бъде научено как да печели, как да спестява и как да харчи разумно. Всяко семейство има разходи, от които може да се откаже или да оптимизира. Това ни помага да заделяме пари“, подчерта Райна Миткова.
България
3

Коментари
Зареждане...