Сеул наложи нови санкции на Пхенян

29

Южнокорейското правителство обяви забрана за износ през трети страни на няколко десетки материала, които биха могли да се използват за разработване на севернокорейски спътници, и наложи нови санкции, съобщи информационна агенция „Ренхап“.
Общо 77 артикула, използвани за производството на спътници, са включени в „списъка за наблюдение“. Сред тях са слънчеви фотоволтаични клетки, сензори за ориентация на груби слънчеви лъчи, системи за астроориентация, блокове за обработка на данни за изображения, предаватели за X-обхвата.
Твърди се, че мярката има за цел да върне вниманието на света към необходимостта да се попречи на Севера да придобие такива стратегически материали.Южнокорейското външно министерство заяви, че вече е предоставило списъка на други държави, за да могат те да го използват за своя контрол на износа.
Освен това Сеул е наложил допълнителни санкции на четири лица и шест институции, участващи в ракетната и ядрената програма на Пхенян, както и в заобикалянето на международните санкции от страна на страната.
По-специално под санкции бяха поставени Ли Йонг-кил, заместник-председател на Централната военна комисия на Корейската трудова партия, и Тан Ви Бен, сингапурски гражданин, обвинен в пране на пари през финансовата система на САЩ в полза на Северна Корея.
Сред организациите, включени в черния списък, са централната прокуратура на КНДР и Cholsan Trading Co.
През декември миналата година Пхенян заяви, че е провел „последния етап“ от тестовете за разработване на „военен разузнавателен спътник“, който ще бъде изведен в орбита до април.
Източник: News.bg
Южна Корея
5

Коментари
Зареждане...