Касъм-Жомарт Токаев: Проведените парламентарни избори в Казахстан са достойно продължение на промените

5

Проведените на 19 март в Казахстан избори за Мажилис (долна камара на парламента) и Маслихат (местни представителни органи) бяха достойно продължение на мащабните промени в страната и с тях започна нов етап в политическото ѝ развитие, заяви днес президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, който присъства на тържествата относно началото на персийската нова година Невруз, която се отбелязва и в други страни по света, предаде ТАСС.
Токаев допълни, че провежданите реформи в държавата отварят пътя към икономически растеж и по-високи доходи за населението. Премиерът също така изрази увереността си, че Казахстан ще се превърне във всестранно развита и силна държава.
В същото време Токаев посочи, че предстои да се свърши още много работа.
Според предварителните резултати в долната камара на парламента на Казахстан ще има шест политически партии (69 депутати). Това е с трима повече, отколкото при предишното свикване на парламента. Освен това в долната камара ще има и 29 места, или 30% от членовете на Мажилиса, ще бъдат заети от депутати, избрани в едномандатни райони. Централната избирателна комисия все още не е съобщила за мандатите, спечелени поотделно от всяка политическа сила. Очаква се обаче най-голямата партия в Казахстан, “Аманат“ („Завет на предците“), с 53,9 % от гласовете, да има повече от 60 от 98-те места в новия законодателен орган. „Аманат“ това е бившата партия „Нур Отан“ („Светло Отечество“) на президента на Казахстан. Тя се преименува миналата година.
Източник: ТАСС
Казахстан
2.3

Коментари
Зареждане...