Борел: Бюджетът за предоставяне на военна помощ за Украйна ще трябва да се увеличи

1

Сигурен съм, че бюджетът за предоставяне на военна помощ за Украйна от държавите в ЕС ще се наложи да бъде отново увеличен, заяви днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.
Той отбеляза, че досега Киев е получил от държавите в ЕС военно оборудване за 3,6 милиарда евро. Борел добави, че ЕС ще подготви 30 хиляди украински бойци до края на годината и предстои да разшири военното производство, предаде БТА.
Върховният представител посочи, че се подготвя европейска цивилна мисия в Молдова. По неговите думи се предвижда мисията да помага на местните власти в борбата с хибридните заплахи.ЕС трябва да бъде сдържан, гъвкав и прагматичен със своите партньори, заяви Борел. Той допълни, че е необходимо да се възприема подход, съобразен с региона.
По неговите думи ЕС, САЩ, Япония и Южна Корея трябва да споделят и сравняват разузнавателни данни, както и да съгласуват санкциите срещу извършителите на кибератаки. Това ще бъде все по-необходимо, защото подобни атаки зачестяват, поясни Борел. Той даде пример с руска кибератака по доставчик на спътникови услуги в навечерието на войната в Украйна, довела до широки последици и съвместен отговор на страните от Г-7.
Изправени сме пред огромни и нарастващи заплахи, обобщи Борел. Той говори при откриването на международна среща, посветена на сигурността, чийто домакин е Европейският парламент в Брюксел и в която участват министри на отбраната от ЕС и над 50 партньорски държави.
Украйна
2

Коментари
Зареждане...