Русия е нарушила почти 400 договора от началото на войната в Украйна

4

От 2014 г., когато Русия отприщи своята агресия срещу Украйна, нашествениците са нарушили общо почти 400 договора на международното право, включително Конвенцията на ООН за премахване на всички форми на расова дискриминация.
Това каза омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец, съобщава Укринформ, цитиран от Телеграф.
„От 2014 г., от началото на агресията срещу Украйна, Русия цинично е нарушила почти 400 различни договора на международното право, включително Конвенцията на ООН за премахване на всички форми на расова дискриминация“, съобщи омбудсманът.Комисарят на Върховната Рада отбеляза, че през 2017 г. Украйна е подала иск в Международния съд на ООН срещу Руската федерация, по-специално във връзка с нарушаването на споменатата конвенция. Обвиненията, повдигнати срещу Русия, са свързани с политика на дискриминация срещу етнически украинци във временно окупирания Крим, каза той.
Лубинец отбеляза, че на международно ниво расовата дискриминация е призната за най-опасната форма на нарушение на човешките права и свободи. „В момента един от най-дискриминационните процеси е окупацията на територията на Украйна от Русия, което е пряко нарушение на нормите на международното право, по-специално правата на човека на етническа и национална основа.“
Според Лубинец Русия е терористична държава, която елиминира украинците „само защото сме украинци“, насилствено премества и депортира деца, прибягва до репресии срещу коренното население на Кримския полуостров.
Пратеникът на Върховната Рада подчерта, че Украйна винаги се е придържала към принципите на хуманизма и върховенството на закона, без да ограничава правата на хората от различни националности, живеещи на територията на страната.
Отделно Лубинец информира, че анализът на жалбите на гражданите, получени в службата на омбудсмана, и резултатите от мониторинга на медиите, показват, че в Украйна се регистрират атаки, основани на расова вражда и случаи на реч на омразата.
Според него е необходимо да се повиши нивото на толерантност в украинското общество, по-специално чрез насърчаване на информационни кампании сред професионалните и целевите групи.
„Равенството и справедливостта за всички е основна ценност на един демократичен свят, в който няма място за каквато и да е дискриминация – била тя расова, етническа или национална. Ето защо всички нейни прояви трябва да бъдат строго наказвани, а виновните – подведени под отговорност ,“ той каза.
Както беше съобщено, 21 март е Международният ден за премахване на расовата дискриминация. Този ден е обявен от Общото събрание на ООН през 1966 г. като предупреждение към човечеството срещу трагичните последици от расовата омраза.
Украйна
2.4

Коментари
Зареждане...