Как да закупите добър мобилен телефон

0 1 656

Смартфонът вече присъства в почти всеки един аспект на нашия живот. Все повече хора купуват смартфони, а наред с това расте и броят на различните модели. Така изборът за покупка става все по-голям. Изборът на смартфон от цялото това разнообразие може да обърка всеки човек, дори и този, който смята, че знае какво точно му трябва. Но в крайна сметка се оказва, че има неща, които не е предвидил и така накрая отново се озовава в самото начало, чудейки се, как да намери най-добрия смартфон според нуждите си. Освен това е важно да се инвестира в качествен телефон, който няма да го предаде, независимо, че днес може да се разчита на много качествени услуги, сред които и GSM сервиз.

Ето няколко критерии, които е добре да се вземат предвид, при изборна добрия смартфон.

Ефективност на смартфона: процесор и RAM

Процесорът на смартфона, известен също като чипсет или SoC, е компонентът, който отговаря за почти всичко, което функционира в един смартфон. По същество това е ядрото на системата, а голяма част от тези процесори са все по – иновативни и технологични, което прави телефона с повече възможности. Добрият процесор не само позволява на едно устройство да функционира безпроблемно, но може и да подобри редица фактори. Пример за това е обработката на изображения. Като пример една от големите марки телефони  се предлагат в два варианта – единият хоства чипсетът Snapdragon, а другият използва вътрешния процесор Exynos. Според потребителите има осезаема разлика не само в мощността на обработка на двата варианта (Snapdragon е много по-бърз), но и в способностите за обработка на изображения. Така че, когато се избира смартфон, купувачът е добре да знае какъв е процесора, тъй като производителността директно корелира с него. Ако потребителят има бюджет е добре да не пренебрегва процесора, защото това ще му спести много нерви в последствие.

Друга важна характеристика за един смартфон е RAM или системната памет, която смартфоните използват за съхранение на данни. Част от RAM на един смартфон винаги се използва от операционната система, за да продължи да работи. Наличието на достатъчно RAM може да даде възможност за по-голям брой приложения, работещи във фонов режим, което значително влияе на работата на устройството.

В някои смартфони обаче може да има огромните 12-16 GB RAM в смартфона. Това определено е прекомерно за телефон, особено ако потребителят не планира да превключва между 10-20 приложения едновременно. В случай, че няма някакви особени изисквания към телефона, използва го само за разговори, текстови съобщения, WhatsApp и сърфиране, можете да са достатъчни и 3-4 GB RAM. За напредналите потребители, при които работата и смартфона вървят ръка за ръка, са достатъчни 6-8 GB.

Избор на операционна система

Тук изборът се свежда до две опции – Android или iOS. Изборът всъщност е по-сложен, отколкото потребителите смятат, тъй като и двете операционни системи и предимства , и недостатъци. Хората, които искат да персонализират устройството според неговите предпочитания, да имат повече опции за избор на персонални настройки, трябва да заложат на Android. В случай, че си падат по по-проста, но мощна операционна система, която има  постоянни актуализации на софтуера и се поддържа за по-продължителен период, трябва да избере iOS. Истината е, че в последните години Android също е толкова мощен, но не чак толкова лесен за използване. Все пак се смята, че iOS като операционна система е доста ограничаваща, в някои случаи. Например, не може да се зареждат приложения от интернет, ако те не са налични в App Store, режимът на разделен екран все още не е наличен за iPhone, не може да се персонализира началния екран. Въпреки това, iOS идва с множество предимства, като iMessage, FaceTime, редовни актуализации на софтуера и най-голямото от всички – без рекламен софтуер.

Коментари
Зареждане...