САЩ: Русия и Китай подкопават международния ред

3

САЩ ще следят отблизо резултатите от срещата в Москва между китайския президент Си Дзинпин и държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, увери координаторът на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби в интервю за американския телевизионен канал „FOX News“.

„И двете страни подкопават базирания на правила международен ред, който САЩ и много от нашите съюзници и партньори са изградили след края на Втората световна война“, подчерта Кърби.

По думите му Москва и Пекин „биха искали да пренапишат правилата на играта в света“. Кърби също така посочи, че те „укрепват сътрудничеството и отношенията си, особено напоследък“.

Освен това той добави, че се надява Си Дзинпин да поддържа отворени линиите за комуникация с американския президент Джо Байдън и че ще се опита да разбере украинската позиция чрез преговори с държавния глава на страната Володимир Зеленски.

„Вярваме, че китайците трябва да чуят украинската гледна точка“, обобщи координаторът по сигурността на Белия дом, предаде „Фокус“.

Коментари
Зареждане...