Инфлацията в Обединеното кралство достига нов връх от 6,2% поради нарастващите цени на енергията

0 66

Инфлацията в Обединеното кралство достигна годишни 6,2% през февруари, най-високата си стойност от март 1992 г., тъй като растящите разходи за храна, гориво и енергия продължават да задълбочават кризата с разходите за живот в страната.

Отпечатването на индекса на потребителските цени за февруари беше над очакванията на консенсуса сред икономистите, анкетирани от Refinitiv за 5,9% годишна цифра и значително изпревари предишния 30-годишен връх от 5,5%.

На месечна база инфлацията на CPI беше 0,8%, надхвърляйки очакванията за 0,6% повишение и бележи най-голямото месечно увеличение на CPI между януари и февруари от 2009 г.

Английската централна банка повиши лихвените проценти на три последователни срещи по паричната политика, като повиши разходите по заема от историческото си дъно от 0,1% до 0,75%, тъй като се опитва да задържи бързата инфлация, без да спира икономическия растеж.

Комитетът по паричната политика даде по-голуби тон от очакваното от пазара миналата седмица, подчертавайки свиването на доходите на домакинствата на фона на рязкото покачване на цените на суровините след инвазията на Русия в Украйна. Сега политиците очакват инфлацията да достигне връх от 8% през второто тримесечие на 2022 г.

Индексът на потребителските цени, включващ жилищните разходи на собствениците на собственици (CPIH) – предпочитаният показател на Службата за национална статистика – нарасна с 5,5% през 12-те месеца до февруари 2022 г., от 4,9% през 12-те месеца до януари.

„Най-голям принос към 12-месечната инфлация на CPIH за февруари 2022 г. идват от жилищните и битовите услуги (1,39 процентни пункта, основно от електроенергия, газ и други горива, и разходите за жилище на собствениците) и транспорта (1,26 процентни пункта, основно от моторни горива и автомобили втора употреба)“, обясни в доклада си от сряда ONS.

Пролетно изявление

Британският финансов министър Риши Сунак е под натиск да се справи с кризата с разходите за живот, когато произнесе пролетното си изявление по-късно в сряда.

Планирано 10% увеличение на националното застраховане (данък върху печалбите) започва за много работници през април, докато в същото време горната граница на цените на енергията в Обединеното кралство се повишава с 54%, за да поеме по-високите разходи за петрол и газ, изостряйки натиска върху доходи на домакинствата, тъй като потребителските цени продължават да се движат на север, а руската война в Украйна не показва признаци на отслабване.

„Данните за инфлацията от тази сутрин показват колко тежка е ситуацията и има ясна нужда правителството да действа, за да спаси мнозина от изпадане във финансови затруднения, тъй като заплатите им бързо се поглъщат“, каза Пол Крейг, портфолио мениджър в Quilter Инвеститори.

„Пазарите и развитите икономики продължават да се борят с растящата инфлация заедно с несигурността около войната на Русия срещу Украйна. Предвид деликатната пазарна среда, инвеститорите ще трябва да наблюдават внимателно данните и пазарите и да разпределят съответно.“

Коментари
Зареждане...