Владимир Иванов: Таванът на надценката трябва да почива на много добър анализ

8

Таванът на надценката трябва да почива на много добър анализ, за да има положителен ефект. Изрично подчерта министърът, че това са временни мерки.
Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.
Ясно стана през последните два месеца, че проблемът е свързан със структурата на търговията и на производство. Трябва да има успокояване на ситуацията. За щастие имаме такова на европейския пазар и при цената на основните ресурси. Вътрешнияt пазар на храни вече е в спокойно положение.Чисто икономически тази структура трябва да се промени и да се увеличи производството. И то по-ефективно производство, с повече придадена стойност и конкурентоспособност. Най-важно е да вземем дългосрочни мерки и в средносрочен план. Трябва да приоритизираме аграрния сектор.
Няма как да се манипулира пазара, но пък имаме господстващо търговско положение от страна на едни или други капиталови маси.
Имаме потенциал да храним 30 млн. души. Престъпление е България да е в това незавидно положение в аграрния сектор. Имаме потенциал, можем да го извършим и е редно да го направим. Кризата ни показа какво трябва да правим.
Търговците на едро работят с много малки маржове, много от тях са на ръба на оцеляването. Те нямат против една такава мярка. За хората с ниски доходи една такава мярка ще е много полезна. Но трябва така да се приложи, че да не изкривява пазара.
Всичкото говорене оказа своето положително влияние по отношение на поведението на пазарните играчи.
90% надценка никога не е мотивирана и показва желание за свръхпечалба.
България
1

Коментари
Зареждане...