Германия задълбочава все повече сътрудничеството си с Тайван

6

Германската министърка на образованието заяви, че за нея е чест да бъде на посещение в „уважавания партньор“ Тайван, но пътуването ѝ не е свързано със стратегията на нейното правителство относно Китай, предаде Ройтерс.
Китай смята демократично управлявания Тайван за част от своята територия и засили военния, политически и икономически натиск, за да наложи своите виждания по въпроса, посочва Ройтерс. Политически чувствителното посещение на германската министърка се случва в момент, когато Берлин преразглежда своите досега тесни връзки с Китай.
На церемония по подписването на споразумение за сътрудничество в областта на технологиите с Националния съвет за наука и технологии на Тайван германската министърка на образованието Бетина Щарк-Ватцингер заяви, че за самата нея и за нейното министерство е изключително важно да насърчава сътрудничеството с партньори със сходно мислене.“Това споразумение означава засилване на сътрудничеството на базата на демократичните ценности за прозрачност, откритост, реципрочност и научна свобода, назовавайки само някои от тях“, заяви Щарк-Ватцингер. „За мен е огромно удоволствие и чест да бъда първият министър, начело на специализирана правителствена служба, посетил Тайван от 26 години насам“, добави тя. „Тайван, със своите отлични научноизследователски институции, е високо уважаван партньор“, каза още Щарк-Ватцингер.
Междувременно китайското външно министерство съобщи, че е възразило пред Германия по дипломатически канали срещу визитата на германската министърка в Тайван, предаде БТА.
Германия
3.4

Коментари
Зареждане...