Край на стачките във Великобритания?

4

Във Великобритания има голямо раздвижване по въпроса за решаването на трудови спорове, довели до стачна вълна в различни сектори. Постигнати са сделки със здравните и железопътните работници, което може да сложи край на стачките.
Членове на Кралския колеж за медицински сестри и на Кралския колеж за акушерки гласуваха за приемане на новото предложение от шотландското правителство за увеличаване на заплащането. Синдикатите препоръчаха на членовете си да подкрепят сделката, съгласно която ще последва увеличение на заплатите с 6,5% от април. Това е върху вече постигната договореност за увеличение с 7,5% за 2022-2023 година, което означава, че по-голяма част от персонала ще получи по-високо заплащане с 13-14% в рамките на две години.
Миналата седмица работници в националното здравеопазване, включително Бърза помощ, в Шотландия, също приеха предложеното увеличение. С това се слага край на стачките.В Англия преговорите в здравеопазването обаче вървяха по-трудно, но и там синдикатите препоръчаха на членовете си да одобрят новото предложение на работодателите за 5-процентно увеличение на заплащането плюс еднократно изплащане на 1 655 паунда към миналогодишното възнаграждение. Сделката покрива всички работещи в здравеопазването с изключение на лекарите, които са на различни договори.
В същото време членовете на профсъюза на железопътните работници RMT гласуваха за одобрение на ревизираното предложение на Network Rail, което предвижда увеличение на заплатите с 14,4% на най-ниско платените и 9,2% на най-високо платените.
Сделката обаче не означава напълно край на стачките, защото в сектора се водят много и различни трудови спорове, пише БНР.
Великобритания
5

Коментари
Зареждане...