Украйна може да използва американски пилоти на Ф-16 срещу Русия

6

В момента се разглеждат три варианта за предоставяне на Украйна на изтребители Ф-16, по-специално с участието на чуждестранни пилоти, предаде агенция УНИАН.
Това заяви военният експерт и полковник от запаса от въоръжените сили на Украйна Роман Свитан. В ефира на телевизионния канал „Еспресо“ експертът отбеляза, че първата и основна посока е пълната модернизация на украинския флот за преминаване към самолети Ф-16 (заменяйки съветското наследство от бойни самолети).
„Това изисква около 200 самолета, подготовка на летища и технически и оперативни звена, инженерен състав, ремонтни и поддържащи заводи. Ще са необходими няколко години, по-точно две или три години, за да се подготви напълно базата“, обясни той.Според Свитан вторият вариант е обучение на украински летателен състав. „Прехвърлянето на самолети Ф-16 на нашите летища в режим „подскока“. Тоест, самолетите изпълняват бойна задача, а поддръжката се извършва в европейски бази“, отбеляза експертът.
В същото време Свитан добави, че са започнали да обсъждат друг вариант с участието на чуждестранни пилоти. „Третият вариант, който също започва да се обсъжда, е използването на американски пилоти на Ф-16, които вече са изявили желание да изпълняват бойни мисии на Ф-16 от нашите летища, като се присъединят към нашия чуждестранен легион. Отработват се три направления и всичките са перспективни“, обобщи военният експерт.
След като западните страни обещаха на Украйна модерни танкове, за да се защити срещу руския агресор, в момента се обсъжда и прехвърлянето на модерни западни изтребители в Украйна. Словакия и Полша вече обявиха, че ще дадат на Украйна изтребители МиГ-29, но Киев посочи, че иска в дългосрочен план да замени военния си флот с изтребител като Ф-16, който превъзхожда драстично всичко произведено в Русия/СССР.
Украйна
2.1

Коментари
Зареждане...