Президентът на Тайван отива в САЩ

6

Президентът на Тайван Цай Инг-вен ще посети Съединените щати на път за и от Централна Америка, което може да разпали ново напрежение по оста Китай-САЩ, но правителството на Тайпе не потвърди среща с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, предава Ройтерс.
Тайванските президенти рутинно минават през Съединените щати, докато посещават дипломатически съюзници в Латинска Америка, Карибите и Тихия океан. Макар тези посещения да нямат официален статут, те често се използват от двете страни за срещи на високо ниво.
Съединените щати, както повечето страни, не поддържат официални дипломатически отношения със самоуправляващия се остров Тайван, но са най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия за Тайпе.Китай заяви, че е „сериозно загрижен“ заради планираната визита на Цай в САЩ, която вече беше широко оповестена в тайванските и международни медии.
Цай ще премине през Ню Йорк и Лос Анджелис като част от пътуване до Гватемала и Белиз, като ще напусне Тайпе на 29 март и ще се върне на 7 април, каза говорителят на президентската канцелария Лин Ю-чан пред репортери. Източници казаха на Ройтерс, че Маккарти възнамерява да се срещне с нея по време на калифорнийския етап от посещението ѝ.
Запитан дали може да потвърди срещата с Маккарти, заместник-министърът на външните работи на Тайван Александър Юи каза, че подробности за транзита на САЩ ще бъдат дадени на по-късен етап, след като договореностите бъдат финализирани.
Припомняме, че Китай организира мащабни военни учения близо до Тайван през август след посещението в Тайпе на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси.
Говорейки малко преди съобщението на Тайван за пътуването на Цай, високопоставен служител на администрацията на САЩ каза, че очакваните транзити са стандартна практика и Китай не трябва да ги използва като претекст за агресивни действия към демократично управлявания остров.
Същият служител каза пред репортери по време на разговор в понеделник вечерта, че всеки президент на Тайван е преминавал през САЩ и че самата Цай го е направила шест пъти, откакто встъпи в длъжност през 2016 г., последно през 2019 г.
Тя се е срещала с членове на Конгреса по време на всички тези посещения, добави служителят, отбелязвайки, че пандемията от COVID-19 е ограничила пътуванията ѝ през последните години.
„Не виждаме причина Пекин отново да превърне този транзит, който е в съответствие с дългогодишната политика на САЩ, в нещо друго, освен това, което е. Той не трябва да се използва като претекст за засилване на каквато и да е агресивна дейност около Тайванския пролив, “ каза служителят.
Отбелязвайки, че президентът Джо Байдън се надява скоро да говори с китайския лидер Си Дзинпин и че държавният секретар Антъни Блинкен би искал да пренасрочи отложеното пътуване до Пекин, служителят каза: „Ние настояваме КНР (Китайската народна република) да запази тези канали отворена комуникация.“
Източник: News.bg
Тайван
2.3

Коментари
Зареждане...