Пускат спечелилия „Оскар“ филм „Навални“ по bTV

9

След като разбуни духовете, показвайки носителя на 7 награди „Оскар“ „Всичко навсякъде наведнъж“ (премиерно на български екран) във вечерта след церемонията, bTV ще излъчи и „Навални“. Филмът, отличен с Академичната награда за най-добър документален филм, ще може да се гледа в петък от 20 ч., съобщават от медията.
Режисьорът Даниел Роер изследва живота и работата на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който след години на кампания срещу корупцията си създаде мощни врагове – включително президента Владимир Путин, се казва в анонса на bTV. През август 2020 г. самолет, пътуващ от Сибир за Москва, каца аварийно. Един от пътниците му, лидерът на руската опозиция Алексей Навални, е с опасност за живота. Откаран e в местна болница и в крайна сметка евакуиран в Берлин, където лекарите потвърждават, че е отровен.
Филмът е продукция на CNN, а в центъра на разследването около отравянето на Навални стои българският журналист Христо Грозев. Той излезе на сцената на „Оскарите“ преди седмица заедно с екипа на филма, а режисьорът Даниел Роер заяви пред микрофона: „Ние дължим толкова много на Христо Грозев – нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история.“Руският опозиционер, който се намира в затвора, също коментира в този дух: „Разбира се, че съм ужасно щастлив и докато се радвам, се опитвам да не забравям, че не аз получих „Оскар“, каза той и отправи похвали към Роър, близката си сподвижничка Мария Певчих и Христо Грозев – „истинската звезда на този филм“.
Месец по-рано „Навални“ спечели и наградата на Британската академия за кино и телевизия БАФТА, но Грозев не бе допуснат до церемонията в Лондон от съображения за сигурност.Филмът бе показан премиерно у нас в кино „Люмиер“ през септември в присъствието на самия Христо Грозев. „Навални“ може да се гледа по всяко време и от потребителите на платената стрийминг/кабелна услуга HBO Max.
2.3

Коментари
Зареждане...