Пентагонът: Китайски шпионски балон лети над Съединените щати

0 106

Китайски шпионски балон лети над Съединените щати от няколко дни, казаха американски официални лица в четвъртък, в нещо, което би било нагло действие само дни преди планираното пътуване до Пекин от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Бяха мобилизирани изтребители, но военните лидери посъветваха президента Джо Байдън да не стрелят по балона в небето, тъй като се опасяваха, че отломки могат да представляват заплаха за безопасността. Съвет, който Байдън е приел, казаха американски служители.

Съединените щати поеха „грижите“ за балона, когато навлязоха във въздушното пространство на САЩ и го наблюдаваха с пилотиран американски военен самолет, каза един от официалните лица пред репортери, пожелал анонимност.

Отделно, министерството на отбраната на Канада заяви, че е открит „балон за наблюдение на голяма надморска височина“ и че наблюдава „потенциален втори инцидент“, без да дава повече подробности, добавяйки, че е бил в чест контакт със Съединените щати.

Новината първоначално се появи, когато директорът на ЦРУ Уилям Бърнс говореше на събитие във Вашингтонския университет Джорджтаун, където нарече Китай „най-голямото геополитическо предизвикателство“, пред което са изправени Съединените щати.

„Правителството на Съединените щати откри и проследява балон за наблюдение на голяма надморска височина, който е над континенталната част на Съединените щати в момента“, каза говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър пред репортери. „В момента балонът се движи на височина доста над търговския въздушен трафик и не представлява военна или физическа заплаха за хората на земята.“

Коментари
Зареждане...