Си Дзинпин: Нито една страна в света не превъзхожда всички останали

7

Нито една страна на глобалната арена няма решаващия глас, който да определя целия съществуващ световен ред, пише китайският президент Си Цзинпин в статия, публикувана в руския вестник „Росийская газета“ преди посещението му в Русия, което започва днес, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Международната общност си дава ясна сметка за това, че нито една страна в света не превъзхожда всички останали. Няма универсални модели за държавно управление и не съществува световен ред, в който решаващата дума принадлежи на една отделна страна. Солидарността и мирът на планетата без разкол и сътресения отговарят на общите интереси на цялото човечество“, отбелязва Си.

„В съвременния свят текат много дълбоки промени. Мирът, развитието, сътрудничеството и взаимната полза – това е неудържим исторически повей. Многополюсността, икономическата глобализация и демократизацията на международните отношения е необратима тенденция“, казва китайският лидер.

„Китай и Русия твърдо защитават базираната на ООН международна система и световния ред, основан на международното право, както и основополагащите норми и принципи на международните отношения, базирани на целите и принципите на Хартата на ООН (и) осъществяват тясна координация в рамките на ООН, Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), БРИКС, Г-20 и другите международни платформи, (като) полагат съвместни усилия за насърчаване на многополюсността и демократизацията на международните отношения“, пише Си Цзинпин.

Що се отнася до войната в Украйна, китайският президент отбелязва, че страните могат да намерят рационален изход, ако се придържат към концепцията за „обща, комплексна, съвместна и устойчива сигурност“. Той подчертава необходимостта „да се спазват целите и принципите на Хартата на ООН, да се уважават резонните безпокойства на всички страни в областта на сигурността, да се поддържат всички усилия, насочени към мирно уреждане на украинската криза и да се осигури стабилността на глобалните вериги на производството и доставките“.

Си Цзинпин призовава да се продължи съвместната работа по „свързването на инициативата „Един пояс – един път“ с Евразийския икономически съюз“ и да се постигне такава „структура на развитието“ на двете страни, която да се отличава с „взаимната допълняемост и съвместимост на традиционната търговия и новите форми на сътрудничество“.

От своя страна в интервю за китайския вестник „Женмин жибао“ Путин също се обяви за изграждането на „по-справедлив многополюсен световен ред“, като от своя страна обвини Запада, че е разпалил войната в Украйна „в опит да запази глобалното си господство и еднополюсния световен ред“.

Китайският президент ще бъде на държавно посещение в Русия между 20 и 22 март по покана на руския президент Владимир Путин.

Коментари
Зареждане...