Умна трансмисия подбира предавките предварително

0 70

Kia и Hyundai обявиха, че са разработили първата в света система за предварителен избор на предавките на скоростната кутия. Изкуствен интелект подбира оптималната последователност на превключване въз основа на данните, получени от навигацията, камерите и радара на адаптивния круиз контрол.

Системата със сложното име Information and Communication Technology (ICT) Connected Shift System се състои от блок за управление на трансмисията (TCU) и специален софтуер. Електрониката обработва в реално време информация като височина, наклон и кривина на пътя.

Получените данни се анализират и програмният алгоритъм предсказва най-подходящата предавка, и я избира. Ако например предният автомобил забавя, системата изключва от скорост, а ако предстои включване в движението на магистрала, електрониката активира спортния режим на трансмисията. ICT позволява намаляване на броя на превключванията в завой с 43%, а на спиранията – с 11%.

Новата умна трансмисия умее да ползва и моторна спирачка. Режимът се активира, когато системата открие неравности като легнали полицаи, стръмни наклони или в участъци с променливо ограничение на максималната скорост. Kia и Hyundai обещават в бъдеще да обучат ICT да „общува“ със светофарите и да се адаптира към „зелените вълни“.

Източник: Fakti.bg

Коментари
Зареждане...