Страната, в която Путин може да бъде арестуван

4

Република Южна Африка, която не осъди руската агресия срещу Украйна и поддържа контакти с Руската федерация, реагира на решението на съда в Хага да издаде заповед за арест на диктатора Владимир Путин.
Според агенция „Ройтерс“ Южна Африка, където се очаква Путин да пътува за срещата на върха на БРИКС през август, е наясно със своите правни задължения, свързани с международната заповед за ареста на руския президент, предаде УНИАН.
„Ние, като правителство, сме наясно с нашите законови задължения. Въпреки това от сега до срещата на върха ще продължим да си сътрудничим с различни заинтересовани страни. Вземаме предвид доклада за заповедта за арест, издадена от Хага. Южна Африка остава ангажирана и много силно иска конфликтът в Украйна да бъде разрешен по мирен път, чрез преговори“, каза говорител на президентството на ЮАР.

Южна Африка не осъди нахлуването на Русия в Украйна. Страната се „въздържа“ и по време на гласуването, предложена от Киев и партньорите и приета от Общото събрание на ООН резолюция за всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна. Текстът на резолюцията изразява настойчив призив към Русия незабавно и безусловно да изтегли всички свои войски от територията на Украйна.
Също така по време на пълномащабната война в Украйна Южна Африка, която е член на Г-20, продължава да си сътрудничи с руснаците във военната сфера. В края на февруари в Индийския океан се проведоха съвместни военноморски маневри на Русия, Китай и Южна Африка.
В петък Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го, че е отговорен за военни престъпления в Украйна. Москва нееднократно е отричала обвиненията в зверства от страна на руските сили при продължаващата повече от година инвазия в съседна Украйна.

Коментари
Зареждане...